Tradicija duga 150 godina!

Prvi recepti biljne ljekarne “Matija Paunovski” sežu i do 150 godina u nazad.

Postali su obiteljsko nasljeđe dostupno svima.

Matija Paunovski

Matija Paunovski rođena je u Mostaru 1934 godine, u rudarskoj porodici Marić. Kao prvo od devetoro djece dobila je ime po svojoj baki koja se od 1850tih bavila travama. Sa svojih 18 godina upoznaje makedonca Stojana Paunovskog iz Ohrida, uposlenika vojnog zrakoplovstva u Mostaru sa kojim je imala sina Milenka i kćerku Biljanu.

Bila je najpoznatija fitoterapeutkinja i travarica na Balkanu, svoju slavu stekla je u svojoj 37moj godini kada je zbog karcinoma materice i metastaza “otpisana” od strane doktora. Zahvaljujući Hercegovini u kojoj je živjela, znanju o travama nasljeđenom od svoje bake napravila je pripravke od hercegovačkih trava i uspjela da pobijedi opaku bolest.

U jednom trenu donosi odluku da ne pomaže samo svojima najbližima već svim ljudima za čiji zdravstveni problem ima rješenje. Njeni prijatelji pričali su o njoj kao ženi avanturističkog duha prepunoj ljubavi i sklada sa prirodom. Prikupljala je informacije iz cijelog svijeta, a najviše vremena provela je sa Južno Američkim indijancima. Bila je ugledni član “Američke asocijacije za prirodnu medicinu”, s više puta je odlikovana za svoj rad.

Nakon Matijine smrti ljekarnu je naslijedio njen sin Milenko Paunovski, čiju je bezuslovnu podršku imala tijekom cijelog života. Kao uglednom i obiteljskom čovjeku bilo mu je važno da se ova tradicija nastavi. Svoju djecu uveo je u svijet ljekovitog bilja i trudio se da im prenese svo svoje znanje.

Nakon Milenkove smrti, apoteka je nastavila sa radom na ponos porodice Paunovski, njegovih kćerki. Kvalitet, ručna prozivodnja i odgovornost prema obitelj i klijentima ono je što našu ljekarnu čini posebnom.

drugi o nama